Na Štrbskom Plese vo februári narýchlo MSJ v skokoch, už v rámci SLA

17.11.2008 Celý región

Levi 17. novembra (TASR) - Slovensko vo februári narýchlo usporiada juniorské MS (plus MS do 23 rokov) v skokoch na lyžiach a v severskej kombinácii.
Rozhodlo o tom cez víkend vo fínskom Levi Predsedníctvo Medzinárodnej lyžiarskej federácie, ktoré zároveň oficiálne a definitívne uznalo a prijalo do štruktúr FIS Slovenskú lyžiarsku asociáciu ako nový subjekt po zrušenom Slovenskom lyžiarskom zväze.

Na Štrbskom Plese sa v dňoch 31. januára až 6. februára zíde juniorská a 23-ročná konkurencia na šampionáte, ktorý sa mal spolu s behmi na lyžiach konať v Chamonix. Francúzske stredisko však odrieklo a FIS z viacerých náhradných kandidátov vybralo areál vo Vysokých Tatrách a iný francúzsky rezort Praz de Lys, ktorý pojme súťažiacich v bielej stope. Kompetentní tak rozhodli pre časovú tieseň, v ktorej by sa mohol ocitnúť jeden náhradník. Poverený generálny sekretár SLA Richard Magdolen pre TASR odmietol obavy, že by Štrbské Pleso mohlo stroskotať s takouto rýchlou organizáciou skokov na lyžiach a severskej kombinácie: "Bude to tesnotka, ale malo by to dopadnúť dobre. Mostík 90-ka je v poriadku, na nej sa skáče, bežecké trate sú známe a ostatné záležitosti azda dotiahneme do zdarného priebehu. Keď sa Chamonix vzdal, my sme sa v októbri prihlásili, takže úplne nepripravení nie sme. "

Slovensko usporiada v druhom mesiaci roku 2009 aj iné významné podujatie, lebo na májovom kongrese FIS priklepla preteky Európskeho pohára zjazdárok (obrovský slalom 20. februára) Jasnej. Najvýznamnejšie zimné stredisko v Nízkych Tatrách má ambície usporiadať po dlhých rokoch opäť aj točivé zápolenia ženského Svetového pohára, v októbri si podmienky pod Chopkom skontrolovala inšpekcia, ktorá pripraví report. Na základe neho špeciálna komisia na jar rozhodne, či je FIS zaraditeľná do kalendára SP, ak áno, májový kongres FIS rozhodne aj do ktorého. Najskôr to bude zrejme rok 2014, ale úplne uzatvorené nie sú ani sezóny v rokoch 2011 až 2013.

Slovenské lyžiarske hnutie je v novej organizácii zastrešené fakticky už od júna, formálnu pečať odobrenia dostalo teraz v Levi. O tom, že chybami minulosti zaťažený Slovenský lyžiarsky zväz (SLZ) musí zaniknúť, rozhodli delegáti jeho mimoriadnej konferencie. Okrem akceptácie zániku SLZ odklepli aj vznik subjektu Slovenská lyžiarska asociácia (SLA). Všetko sa údajne dialo v rámci platných noriem, stanov a vôbec všeobecnej legislatívy. Slovenskí lyžiarski funkcionári všetky záležitosti konzultovali s Medzinárodnou lyžiarskou federáciou (FIS) a priamo sa riadili inštruktážou jej šéfa Gianfranca Kaspera i generálnej sekretárky Sarah Lewisovej.
Orgány SLA sú takmer navlas identické s tými zo SLZ, prezidentom je Igor Rattaj. Pokiaľ sa nič mimoriadnej nestane, nové vedenie asociácie sa konštituuje najskôr po nastávajúcej sezóne. Na jar však musia prebehnúť konferencie jednotlivých úsekov, ktoré potom delegujú svojich ľudí do celolyžiarskeho pléna.
 

Vyberte región

mark